În zilele de 21-23 Octombrie membrii CAR București au avut oportunitatea de a participa la un atelier în cadrul căruia au fost tratate subiecte complexe precum siguranța și autonomia unei echipe de cățărători, precum și principiile salvării din zone alpine. Ca preambul teoretic s-au dezbătut principiile și criteriile decizionale ce stau la baza alegerii unui traseu, a coechipierului potrivit, dar și a echipamentului adecvat în funcție de obiectivul vizat.

Primele aplicații practice au constat în repetarea și reconfirmarea procedeelor de bază utilizate în cățărarea pe mai multe lungimi de coardă: amenajarea regrupării, autoasigurarea și variante de asigurare a secundului.

Au urmat exemplificarea și aplicarea practică a procedeelor de salvare:

  • blocarea corzii cu ajutorul nodului semicabestan blocat
  • evadarea din lanțul de asigurare
  • folosirea sistemelor de scripeți
  • rapelul peste noduri
  • tranziția din rapel în urcare pe coardă
  • rapelul în contrabalans și în ”Y” cu o victimă
  • salvarea capului de coardă accidentat.

Au fost 3 zile în care s-a muncit din greu și în care cu siguranță s-au învățat multe lucruri noi.

Concluzia cea mai importantă totuși ar fi faptul că lucrurile nu sunt atât de simple precum par, iar într-o situație reală condițiile și manevrele necesare nu vor fi niciodată ideale.

Recomandarea noastră este să învățați, să înțelegeți și să repetați, dar mai bine folosiți-vă intuiția și experiența ca să puteți evita pe cât posibil situațiile critice. La munte, la fel ca în multe alte domenii, educația este fundamentul pe care se bazează orice realizare.

Mulțumim lui Alex Paul Manoliu pentru viziunea, răbdarea și efortul investit în organizarea acestui atelier.

Stay safe and remember: knowledge is power!