Da, atelierul tocmai s-a încheiat, dar dacă te interesează subiectul, poți sa citești site-ul Amenajarea traseelor de escaladă sportivă.

Au participat: Adrian Leonte, Bogdan Tudor Sandu, Cătălin Boroi, Laurențiu Anghel (și Luca Anghel, ca echipă de susținere).

Acum doua săptămâni am echipat două trasee ușoare în partea dreapta a falezei Milkovata II de la Koshov BG și m-am uitat mai atent la o porțiune destul de mare care era acoperită de iederă.

Când a apărut ideea unui atelier pe echipare de trasee, am propus zona respectivă pentru că:

  • Are acces usor
  • Faleza intră în umbră după ora 12
  • Era “unfinished business”

Sâmbătă dimineață ne-am adunat la stâncă și ne-am pus pe treabă. Am făcut un acces pe pragul de deasupra traseelor, am montat niște topuri de lucru și băieții au început “lucrul la spații verzi”, care a durat aproape toată ziua…

Muncă pe plantație
Mai e puțin
Aspectul zonei înainte si după lucrările agricole de ameliorare a stâncii

Desigur, de sub vegetație a apărut aceeași stâncă plină de alveole ca la traseele din stânga, pe care am văzut imediat cateva linii de cățărare pe care ne-am propus sa le echipăm.

Spre seară ne-am mutat la locul de campare de la faleza mică și am mai discutat despre stilurile de cățărare, despre etica amenajării de trasee de escaladă… Na, ca băieții la o bere!

Duminică dimineața ne-am mișcat nițel mai greu și când am ajuns la stâncă soarele ardea deja destul de tare. Ne-am pus la umbră și am mai discutat una-alta până pe la prânz, când a venit umbra pe perete și ne-am putut continua atelierul.

“Cursanții” Lemmy si Leo (Cătălin a trebuit sa plece sâmbătă seara, dar la cât a lucrat cu mine la trasee până acum, este deja școlit!) au marcat pozițiile asigurărilor, au făcut găurile și au montat pe rand spiturile din primul traseu, pe care l-am echipat cu ancore mecanice M10x120 mm, apoi Leo a marcat pozițiile ancorelor chimice din cel de-al doilea traseu, unde a făcut găurile și le-a curățat.
Pentru că venea ploaia, am facut rapid un rapel pentru montarea cu rășină a ancorelor, apoi am adunat echipamentul și am fugit.

După aceasta acțiune, la Koshov sunt 12 trasee, dintre care toate cele șase aflate în dreapta falezei le sunt accesibile și cățărătorilor începători (care până acum făceau coada la “Hiker”…)
W/e-ul viitor, intenționăm să continuăm amenajarea falezei prin echiparea altor doua trasee mai lungi, care par foarte interesante, dar care presupun un acces mai dificil.

Faleza Milkovata II de la Koshov BG