În weekend-ul 16-17 septembrie 2023, Clubul Alpin Român - Filiala București a organizat un atelier de cățărare cap de coardă, în care cursanții au pus în practică:

  • Planificarea și citirea traseelor de escaladă
  • Evaluarea traseelor și identificarea riscurilor
  • Asigurarea și dezasigurarea unui top
  • Controlul respirației și asigurarea corectă a buclelor
  • Evitarea agățării corzii cu piciorul și utilizarea pozițiilor de odihnă
  • Filarea cu gri gri și reverso, cățărarea și asigurarea cap de coardă
  • Comunicarea eficientă între cățărător și filator

Deși inițial evenimentul era programat să aibă loc în România, la Cheile Dâmbovicioarei, din cauza vremii instabile, organizatorii au decis să mute tabăra în Bulgaria. Alegerea s-a dovedit a fi inspirată, deoarece vremea a fost favorabilă, cu doar câteva picături de ploaie dimineața și seara.

Ziua 1: Koshov

Prima zi a fost dedicată cățărării în zona Koshov. Sub îndrumarea lui Alex Coman și Laur Anghel, participanții au primit informații esențiale despre cățărarea cap și au avut ocazia să pună în practică ceea ce au învățat.

Au fost echipate trasee de grad 4 și 5, oferind astfel oportunități pentru toate nivelurile de experiență. Anastasia, unul dintre participanți, a subliniat importanța practicării punerii buclelor și a dezechipării topului, două aspecte esențiale în escalada sportivă. Seara s-a încheiat într-o atmosferă relaxată, cu un foc de tabără.

Ziua 2: Shirokovo

A doua zi a adus noi provocări pentru participanți. În Shirokovo, traseele au fost ceva mai dificile, oferind oportunități de a experimenta mișcări dinamice și de a depăși limitele personale. Mulți dintre participanți au încercat să  se cățăre cap, iar cei care au simțit nevoia de mai multă siguranță au optat pentru manșă.

Feedback-ul primit de la participanți a fost extrem de pozitiv. Mulți au apreciat profesionalismul și răbdarea instructorilor, precum și atmosfera prietenoasă și susținerea colegilor. De asemenea, au fost evidențiate importanța rulajului, respirației corecte în traseu și vizualizării traseului înainte de parcurgere.

În concluzie, tabăra de cățărare a fost un real succes, oferind participanților oportunitatea de a învăța, de a se dezvolta și de a se bucura de pasiunea lor într-un cadru natural de excepție. Cu siguranță, această experiență va rămâne în memoria tuturor celor prezenți și va fi o sursă de inspirație pentru viitoarele aventuri.