În weekendul în care s-au anunțat cele mai mari temperaturi de până acum (34-36 °C), Clubul Alpin Român Filiala București a organizat un atelier de inițiere în cățărare sportivă în Koshov, Bulgaria. Pe lângă căldură, participanții s-au bucurat nespus de prezența roiurilor de țânțari care și-au făcut rezerve considerabile pentru următoarele zile. Totuși, senzația de pădure tropicală a fost combătută prin învățarea tehnicilor de cățărare la stâncă, având în vedere că participanții erau, în principal, obișnuiți cu traseele artificiale de la panou, unde prizele sunt cât se poate de evidente.

Pentru început s-au ales două trasee potrivite pentru prima întâlnire cu stânca, fiecare dintre ele având 8 metri, grade 5c și 5b și prize foarte clare, care puteau fi văzute cu ușurință. În primul rând s-a învățat modalitatea prin care un cățărător analizează traseul pe care îl are de parcurs și tehnicile prin care se „citește” traseul, respectiv succesiunea prizelor și pașii prin care se ajunge într-o poziție în care un cățărător se poate relaxa/odihni. De asemenea, s-a abordat și problematica atitudinii mentale și controlul respirației. Cățărarea s-a făcut în manșă, fiind puse de asemenea două corzi fixe pentru a ajuta participanții să găsească prizele și să execute corect mișcările. Accentul s-a pus pe utilizarea tehnicilor corecte de cățărare la stâncă și pe înțelegerea mișcărilor necesare, dar și pe modalitatea de comunicare dintre filator și cățărător. După primele două trasee mai scurte, au mai fost pregătite 3 trasee pe un perete aflat mai la stânga față de cel pe care s-a făcut cățărarea în primă etapă. Traseele se încadrau tot în gradele 5b și 5c, deși unul dintre ele prezenta un pas care putea pune probleme, însă a fost acceptabil pentru cei obișnuiți cu mișcările de la sală și cu mai multă experiență.

În același timp, pentru că traseele și cunoștințele unora dintre participanți au permis acest lucru, s-au învățat și tehnici de cap de coardă, astfel încât aceștia și-au însușit mai bine tehnicile de cățărare, dar și tehnicile de filare necesare în astfel de cazuri.

Bineînțeles nu au lipsit discuțiile despre alegerea echipamentului potrivit (respectiv tipurile de espadrile pentru diferite situații, hamul pentru cățărat, tipurile de carabiniere adecvate pentru filat), dar și modalitatea de inspectare corzilor și buclelor.

Seara petrecută la Koshov s-a lăsat cu discuții și feedback, care au contribuit la explicarea unor noțiuni mai pe larg, astfel încât să fie înțelese cât mai bine. Au fost două zile de cățărare și învățare care au contribuit la dezvoltarea abilităților de cățărare a fiecărui participant. În timpul cățărării nu mai exista nici căldura tropicală umedă și nici roiurile de țânțari, ci doar peretele cu prizele lui și mișcările executate cât mai corect.