Traseul: Cabana Plaiul Foii – Poiana Coțofenei – Trecătoarea Termopile – Brâul de Mijloc – La Lanțuri – Refugiul Șpirlea – Plaiul Foii

  • Data: 30.10.2022
  • Echipa: Maria Aura , DragosC, Bianca
  • Timp de parcurgere: 13 ore (inclusiv pauze)

Plaiul Foii – Poiana Coțofenei – Trecătoarea Termopile

  • timp intermediar 3 ore

Duminică dimineața pe la 6,45 am început traseul de la parcarea Cabanei Plaiul Foii.

Poteca este evidentă și în prima porțiune seamănă destul de mult cu un drum forestier care urmărește firul Văii Podurilor.

De la parcare am început urcarea împreună cu Cristina, Mihai și Marian care au pornit spre Valea Podurilor (porțiunea de deasupra Brâului de Mijloc). Nu după mult timp, au început să ia avânt față de noi. Am rămas în echipa de 3 și am continuat urcarea în ritmul nostru mai lent, dar constant.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

În Poiana Coțofenei am ajuns după aproximativ 50 minute. După ce am străbătut poiana, am ajuns într-un punct în care poteca nu mai era evidentă. Direcția în care trebuia sa mergem, la stânga, era indicată de două momâi impunătoare.

Peisajul s-a schimbat puțin, pădurea a devenit mai sălbatică și poteca indicată de momâi mai era din când în când întreruptă de câte un copac căzut. Pe măsură ce urcam, au început să apară mici țancuri și pereți care indicau apropierea de Brâul de Mijloc.

Am ajuns la locul de belvedere pe sub care trece Brâul de Jos (~1600 m alt.) și am făcut câteva poze.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

Brâul de Jos pornește descendent dreapta, în timp ce poteca noastră străjuită de momâi, o ia ascendent stânga spre un perete de stâncă. Ocolirea lui se face prin stânga, poteca este evidentă.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

După o porțiunea de urcare mai abruptă, în fața noastră apare un perete, iar prin stânga lui e o mica strunga unde întâlnim primul marcaj al Brâului de Mijloc – o cruce verde.

Tot acolo ne mai intâlnim cu o echipa de 3 persoane care pornea tot pe Brâul de Mijloc, dar în sens opus față de noi – spre Padina lui Călineț. După ce am schimbat câteva informații, noi am pornit în dreapta spre Trecătoarea Termopile. În apropiere de Termopile, am decis ca e un loc bun în care să ne oprim sa mâncăm.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

Cum stăteam noi boemi cu batonul în colțul gurii, începem sa auzim pietre căzând și să vedem ceva negru mișcându-se prin jnepeni. Strigăm de câteva ori ,ușor” alarmați, când o coadă stufoasă răsare de după tufe și apoi, vedem restul câinelui evident entuziasmat de întâlnire. Izbucnim toți în râs, ușurați că nu a fost ursul. Câinele ne însoțește în continuare pe traseu.

Din Plaiul Foii până în acest punct, inclusiv cu pauza de masă, am făcut 3 ore.

Trecătoarea Termopile – Grota "La Ulcior" (zona în care iese traseul dinspre Canionul lui Anghelide)

  • timp intermediar 2 ore

Brâul de Mijloc este conturat clar pe aceasta porțiune și nu am avut nicio problemă de orientare. Traseul e ușurel, cu porțiuni succesive de urcare și coborâre. Din când în când mai apare cate un jneapăn sau alteori câte o mică zona de scrambling.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri
Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

Am trecut Vâlcelul Colților Gemeni, Valea Ciorânguța (din care vedem săritoarea cu bolovan, se sub care trecem ca sa ne continuam drumul pe Brâul de Mijloc) și Valea cu Grota (grota nu se vede din BdM).

Între Valea cu Grota și Valea Vlădușca, întâlnim locul ,La Plăci”, text scris cu verde lângă marcajul Brâului de Mijloc. Aura a văzut din depărtare o cordelina roșie lunga de-a lungul plăcilor, de care am considerat ca e mai bine să nu ne atingem.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

Înainte de urcare, ne-am echipat cu hamurile, just to be safe, in cazul in care am fi decis ca e cazul sa ne asigurăm.

Urcarea este ușoară și nu ne pune nicio problemă. Așa cum am tot discutat pe traseu, unele zone par inabordabile de la distanță și pe măsură ce te apropii de ele, îți dai seama ca se poate trece destul de ușor.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

La Plăci pare totuși un loc dificil de coborât, în cazul in care BdM ar fi parcurs în sens invers față de cum am făcut noi. Probabil cordelina a fost lăsată de cineva care a vrut să coboare și nu a avut echipament pentru rapel. În punctul superior al săritorii există un piton.

Continuăm pe Brâul de Mijloc, încântați de peisajul care a început să fie mult mai deschis decât până la momentul acela. Uitându-ne în zare, vedem cum Brâul traversează fețe expuse și șerpuiește pe la baza pereților impunători.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

Trecem Valea Vlădușca și Vâlcelul cu Poieni.

Urcarea dintre Vâlcelul cu Poieni și Grota La Ulcior este destul de abruptă și plin de grohotiș. Pe partea dreaptă a urcării vedem cum pe zona mai înaltă sunt câteva momâi micuțe. Drumul indicat de momâi, deși pe o zona puțin mai înaltă și expusa, este mult mai plăcut decât urcarea direct prin grohotiș.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

Din depărtare vedem Grota La Ulcior, unde am citit ca se găsește apă bună de băut. După o urcare intensă, ajungem în zona cea mai înaltă și ne dăm seama că din acel unghi, Grota nu mai e vizibilă. Probabil accesul la ea se face undeva mai jos, însă decidem ca vom explora cu altă ocazie accesul la grota.

Grota La Ulcior – La Lanțuri

  • timp intermediar 2,5 ore

Din Valea Vlădușca, firul secundar se aud voci. Ne entuziasmăm și încep sa îi strig pe Alex, Anastasia și Roberto, care ar fi trebuit să iasă din Canionul lui Anghelide chiar pe acolo. De după un țanc apare un cap necunoscut.

Nu erau ai noștri. Schimbăm câteva cuvinte cu grupul apărut și ne continuăm drumul prin locul ăsta de vis.

Au început să apară capre negre în toate direcțiile. În mod surprinzător, nu păreau deloc deranjate de prezența noastră. Se mai agitau puțin când se apropia prea mult de ele tovarășul nostru de drum, cățelul.

Ne oprim 10 minute să mai ronțăim câte ceva.

Începusem să le povestesc colegilor de tură despre un loc indicat de Dinu Mititeanu într-o postare, numit locul de cort al lui Elis. După calculele mele, ar fi trebuit sa fie destul de aproape de noi. Este singurul loc bun de cort de pe Brâul de Mijloc, având avantajul ca se afla în apropierea unei surse de apă (La Ulcior). Dragos era cel care deschidea drumul și spune dintr-o data , – Locul asta e mai aproape decât credeți!”. Aura si cu mine, ajungem lângă el și îl vedem – Locul de cort al lui Elis. O micuță platformă, cu dimensiuni ideale pentru un cort de două persoane. Cercul din pietricele este făcut de Dinu Mititeanu în memoria primei lui soții. În fiecare an se întoarce în acest loc, pentru a mai adăuga câte o piatră.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

Încântați de poveste, plecăm voioși mai departe. Ajungem în Vâlcelul Căldării Ocolite unde drumul părea că se oprește în niște pereți imposibil de cățărat. Explorăm câteva variante de trecere a zonei, niciuna nu pare potrivită. Între timp, apar colegii nostri care au urcat pe Anghelide.

Împreuna cu ei, mergem pe potecă până în zona unde peretele părea inabordabil de la distanță. Chiar la baza lui, vedem o momâie și deasupra o săritoare de vreo 20 m. Săritoarea este pe o față căzută care abundă în prize. Aura și Dragoș au decis ca urcarea nu le va pune probleme și au urcat la liber, cu atenție și băgare de seamă.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

Pe măsură ce urcăm săritoarea, mi-am aruncat privirea la baza ei, unde prietenul nostru de drum, cățelul, nu a reușit să urce și a făcut cale întoarsă.

Ajungem în zona Trecerii Mult Dorite, în care Brâul de Mijloc are o ruptură și zona este destul de întortocheată. Am găsit momâi care ne-au îndrumat prin acest labirint.

Asta ni s-a părut cea mai expusă zonă din traseu. Pasajele de cățărare sunt elementare și nu pun nicio problema din punct de vedere tehnic. Expunerea face totuși ca unele mișcări sa fie calculate cu mult mai amănunțit decât în mod normal. Aura și Dragoș au decis și aici că terenul este ok pentru a fi trecut la liber.

În zona cea mai adâncă a văii, eram înconjurați din toate părțile de pereți înalți. Ne dăm seama, nu foarte încântați de situație, ca toți acești pereți erau înțesați de capre negre. Decidem să ne mișcăm cât mai repede pe această zona și să vorbim în șoapta ca să nu speriem caprele (care ar fi putut sa dea pietre). Ieșim din zona joasă fără vreo peripeție.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

Urmează urcarea de la finalul Trecerii Mult Dorite, pe lângă un perete cu grote. Urcarea e abruptă și zona are pietre instabile, însă fără dificultăți tehnice. În strunga de sus suntem în zona cea mai înaltă a Brâului de Mijloc.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

De aici și până La Lanțuri mai trecem câteva (2-3) fire de văi. Mai facem și câteva poze.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

Când ajungem La Lanțuri, vedem cu ușurință marcajul și începem coborârea.

La Lanțuri – Zaplaz

  • timp intermediar 3 ore

Prima porțiune de coborâre este pe grohotiș și se merge destul de mult până la primul lanț.

Alex cu echipa lui au ajuns înaintea noastră la primul lanț și amenajaseră locul pentru ca Anastasia și Roberto sa exerseze rapelul.

Profităm de ocazie și Aura cu Dragoș exersează tehnica de rapel. Îi mulțumim lui Alex pentru răbdare și ne continuăm coborârea.

În total au fost aproximativ 6 lanțuri. Cu exepția primului, pe care s-a facut rapel, toate celelalte au fost descățărat din considerente de rapiditate. Ne doream ca până la ora apusului, să ajungem la Zaplaz.

La unul din lanțuri, Aura a considerat ca ar fi mai bine să fie asigurată când descațără. Am filat-o cu un nod semicabestan pe măsură ce descățăra.

Ultimele lanțuri au fost coborâte la golden hour, când am început toți 3 să fredonăm melodia turei – Subcarpați 84-85, că na, toata ziua am fost când pe vale când pe culme.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

Am ajuns la Zaplaz pe lumină, așa cum ne propusesem.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

Zaplaz – Plaiul Foii

  • timp intermediar 2,5 ore

Frontalele le-am aprins pe undeva pe coborârea cu grohotiș dintre Zaplaz și Șpirlea.

După ce am trecut de grohotiș, ne-am oprit sa ne dezechipăm și am pornit vorbăreți spre Plaiul Foii, unde am ajuns la ora 19:45.

Notițe personale

Tura a fost perfectă pentru nivelul de pregătire al participanților. Suficient de dificila din punct de vedere al orientării / expunerii / cățărării libere / descățărării, încât să îi scoată din zona de comfort. Însă nu atât de grea încât să îi facă să se simtă incomfortabil sau depășiți de situație.

Pentru Aura a fost primul traseu nemarcat și s-a descurcat exemplar. S-a văzut buna condiție fizică și experiența de la escaladă sportivă în special la poziționarea pe prize și încrederea cu care urcă.

Cu Dragoș am mai mers în ture și apreciez în special evoluția pe care a avut-o. Se vede clar că încrederea lui în forțele proprii, a crescut și a urcat la liber porțiuni pe care în urmă cu câteva luni ar fi preferat să fie asigurat.

Valea Podurilor (bazin inferior) - Brâul de Mijloc - La Lanțuri

Documentarea turei

Topo

Aplicații
Muntii Nostri
Mapy.cz
OSM