Salut.

Weekend-ul acesta am parcurs cu Petre două dintre traseele de trad din Peretele Ciorânga - "Loz în frig" și "Frumoasele și bestia".

Loz în frig, VI+ cu R2

Traseul are un grad maxim VI+ cu R2. Asigurările sunt solide, însă cu distanțe mai mari între ele. Terenul este de așa natură pe alocuri (brane de iarbă) unde să plasezi ceva este dificil. Noi am avut pe alocuri și >8m între asigurări.

Așadar, deși este un teren facil și locurile de asigurat sunt bomber, necesită atenție pentru că la o cădere întâmplătoare șansele de accidentare sunt ridicate. Atenție la stâncă! Unele blocuri sunt instabile și este bine să verificați prizele înainte să vă ridicați pe ele :)))

L1 - facil, plasamente decente ca număr. Regrupare vizibilă (reprezintă și ultima stație de rapel) la niște clepsidre în stâncă și mobile.

L2 - pornește stânga ușor din regrupare 1 și urcă un horn. La finalul hornului aici am plasat ultima piesă și de acolo au urmat probabil cei mai mulți metri fără protecție (în jur de 10) până în regrupare. Regruparea, după ieșirea din horn, se află oblic stânga, 10m mai sus pe o crestuliță de stâncă care are fisuri și găurele în ea. Eu am bălăurit puțin și făcând asta nu am mai plasat ceva intermediar, dar dacă mergi țintă, sunt posibilități. Mai jos cu 5 m de regrupare în peretele din stânga este stația 2 de rapel. Atenție la regrupare! Una dintre fisuri, deși inițial pare solidă, peretele de stâncă din dreapta se mișcă. Plasamente de dimensiuni mici, în fisurile de alături.

L3 - urcare este un diedru fisură care la final devine puțin mai dificil. Atenție la bolovanii instabili care fac trecerea mai grea.

L4 - Confuză. Teoretic urci pe o față curată de stâncă și la limita jnepenilor traversezi stânga în jur de 10m până dai de un copac tăiat cu cordeline (stația de rapel). În realitate, linia jnepenilor este peste tot. Eu am urcat câțiva metri pe față și apoi am traversat stânga pe o brăniță ce ducea prin jnepeni, sperând eu spre brad (unde am făcut traversarea, brâna este ok pentru picioare, dar la mâini este destul de spălat. Am reușit să plasez la jumătatea traversării, la nivelul picioarelor, un friend roșu WC). În jnepeni nu am găsit bradul ăla de rapel! Însă, așa cum zice și descrierea originală, se rapelează pe un horn. La linia jnepenilor și horn este un brăduț solid, verde. Am pus cordelină și maillon acolo și se poate face rapel din linia asta, mult mai vizibilă!

Rapeluri:
R1: din brăduț, fir întins până pe o brână apoi descățărare câțiva metri până la R2.
R2: rapel din clepsidre fir întins ușor oblic dreapta către prima regrupare.
R3: rapel din clepsidrele primei regrupări până la bază.

Frumoasele și bestia: VII-, R2.

Traseul acesta este mai dificil. L-am parcurs bloc. L1-L2 Petre, iar ultimele 2 eu.

Prima lungime pleacă pe o față și apoi într-un horn din care la ieșire se face ușor stânga-sus pe brâne până se intră pe linia unui jgheab la finalul căruia se află regruparea. Asigurări solide, dar nu e cusută lungimea! Ca reper pentru regrupare, când se iese din jgheab pe brână, ieși cu nasul într-un brăduț. În stânga lui regrupezi.

L2 pleacă ușor oblic stânga și vizează sus o fisură la baza căreia este un alt brăduț, vizibil din regruparea 1. Se intră pe fisură și apoi ușor dreapta până se intră iarăși pe un diedru până în regrupare. Lungimea aceasta este plină de smocuri de iarbă, dar nu încurcă și plasamentele rămân vizibile. Se regrupează pe o brână de iarbă, fix sub fisura din L3. Se vede din R1 brâna unde va fi R2.

L3 este cea mai dificilă și poate deveni cât se poate de dificilă!

Fisura aceasta este largă și plină cu bolovani căzuți în interior și este dificil să înaintezi. Pe fețele exterioare sunt foarte puține prize și este dificil să fentezi fisura. Înaintarea este dificilă fiindcă ai fusta de echipament pe tine și totul se agață, îți limitează spațiul. Să urci prin fisură nu este greu, să o protejezi în schimb este dificil! Ești în poziții inconfortabile, ai acces dificil la echipament și plasamentele nu sunt foarte vizibile.

Înainte de ieșirea din fisură, pe fața din stânga este o fisură prag unde intră un friend roșu și mai sus pe față o arcadă bună de ținut la mâini. Eu am ieșit în arcada aceea cu picioarele la aderență și am făcut mai mult un campus până la un prag mai sus, pe față.

Petre, secund, a căutat și alte variante și a zis că din arcada aceea te ridici și găsești și pe fața din dreapta prize și te echilibrezi, având piciorul drept blocat în fisură. Ulterior, terenul este ușor.

Oricum ar fi, fisura este inconfortabilă, cu risc de accidentare dacă vei cădea. Secundul ar fi bine din R2 să se mute în dreapta ei într-un colț, mai ascuns de căderile potențiale de pietre din fisură. În fisură, la final este ideal să ai un BD C#6 sau orice #6. Eu am avut big bro, dar era totul atât de inconfortabil încât dacă nu nimeream exact locul pentru el, mi-ar fi fost și mai dificil să mă redresez, așa că am mers pe încredere fără asigurare vreo 3-4 m până la teren ușor unde am avut posibilitatea de plasament.

L4: ușor stânga și în sus pe liniile de minimă rezistență până în creastă. Deși regruparea originală era mai sus, eu am regrupat la stâncile de lângă ultima regrupare din Bondar. Nu am folosit spitul! Când am parcurs Bondarul, mă gândeam cum ar fi să faci o regrupare la mobile fix acolo, dacă ar merge. Acum am avut ocazia și am vrut să-mi fac cadoul acesta :))

Ieșirea în creastă, iar apoi prin Vâlcelul cu Fereastră și înapoi la mașină.

Note:


• Noi am avut semicorzi de 60 și nicio lungime nu a avut cât scrie în schiță. Sunt mai lungi, pe fiecare lungime :))! Așadar, atenție dacă mergeți cu 60 m să anunțați tot timpul capul de coardă câți metri are disponibili să poată pregăti terenul de regrupare. Spre exemplu, R1 din Frumoasele, dacă regrupezi original, sub brână cu brăduț, ca în schiță, corzile nu ajung până în R2!! Noi am regrupat mai sus, lângă brăduț și Petre a ajuns în R2 cu fir întins 60m! Deci fie 70m, fie atenție!

• Plasamentele sunt solide, dar nu coși lungimile. Cel puțin noi nu am văzut posibilități de a o face. Așa că îți asumi niște metri între ele (3, 4, 5 m de cele mai multe ori).

• #6 pentru Frumoasele!

• Leadul, atenție la blocurile de piatră care se mișcă!

• Noi am plecat de jos, în ambele trasee, cu 2 rucsaci, unul mare și unul mic. Cel mare lăsat la bază, iar cel mic cărat de secund. S-a dovedit foarte important în L3 din Frumoasele. Este și mai greu pentru lead să aibă și rucsac pe acolo :)))

• Cordelină pentru schimbat ce este deja în perete pentru rapeluri în Loz. La noi au fost ok, dar stau mereu în umiditate, așa că poate următoarea echipă ar fi mai sigură să le schimbați :))

Traseele sunt excepționale per total, o provocare de care la final am fost super încântați! Nu pot decât să sper că și alte echipe să ajungă să se bucure de ele. Spor!