Locație: România, Munții Bucegi, oraș Bușteni

Traseu: Bușteni - Jepii Mari -Valea Comorilor - Comorile Brânei - Brâul lui Răducu - Jepii Mici - Bușteni

Durată: 10-11 ore, în condiții de stâncă udă

Timpi intermediari:

  • Bușteni - Jepii Mari - Intrarea pe Valea Comorilor: 1 oră
  • Valea Comorilor - Comorile Brânei : 1 oră
  • Comorile Brânei - Brâul lui Răducu: 4 ore
  • Brâul lui Răducu - Jepii Mici - Bușteni: 4 ore sau Brâul lui Răducu - Jepii Mari - Bușteni: 3 ore

A fost o tură intensă și frumoasă.

Pe la 8:30 am lăsat mașinile în spatele Hotelului Silva și am pornit spre Jepii Mari, însoțiți fiind și de un simpatizant CAR.

În rucsacii destul de grei aveam fiecare frontală, cască, colțari, piolet, ham, asigurări și o coardă la toată echipa.

Jepii Mari

Intrăm în traseul marcat cu triunghi albastru (Jepii Mari), trecem prin zona La grătar unde începe Valea Seacă dintre Clăi, punctăm La Vinclu și Banca Maria Tereza.

Pe traseul Jepii Mari întâlnim trei turiști dezorientați ce căutau traseul spre Cabana Mălăieşti. Se orientau după un screenshot cu o hartă de pe site-ul Muntii Nostri. Aveau impresia că se află pe traseul marcat cu triunghi albastru ce trece pe la Gura Diham... din păcate nu erau nici pe traseul, nici pe partea de munte potrivite. Le explicăm că nu merg în direcția bună și că acest traseu marcat cu triunghi albastru duce spre Cabana Piatra Arsă.

Valea Comorilor

Intrăm pe firul Văii Comorilor. Mai sus, acesta se desparte in 2 fire: Valea Comorile Brânei si Comorile de Mijloc. Și mai sus, din Valea Comorile de Mijloc se desparte încă un fir, Comorile Clăii.

Sursă foto: mapy.cz
La confluența Văii Comorilor cu Comorile Brânei

Comorile Brânei

Ținem firul din stânga, Comorile Brânei, și trecem de toate săritorile.

Vreo două săritori ne-au dat bătăi de cap din cauza stâncii umede și alunecoase. Le-am ocolit prin dreapta folosind intensiv pioleții în pământul alunecos din laterale, după care s-a montat o coarda de sus pentru restul echipei.

Pe tot parcursul văii, pioleții au fost de ajutor de fiecare dată când eram nevoiți să ieșim de pe stânca udă pe iarbă sau pământ.

Săritoarea cea mai grea în zona Comorile Brânei necesită asistență spot, se poate trece când nu este stânca udă, apoi se poate asigura restul echipei la un spit (pe partea dreaptă cum urci) sau la un bloc de stâncă.

Săritoarea cea mai grea a turei necesită asistență spot, aproape o trecusem dar din cauza stâncii alunecoase am decis coborârea și am trecut pe talvegul de pământ din dreapta

Brâul lui Răducu

Pe la ora  15:00 am ieșit in Brâul lui Răducu unde am luat o decizie ce ținea de siguranța participanților, respectiv repartizarea lor pe sectoare de traseu potrivite cu condiția proprie la momentul respectiv.

Astfel, noi ne-am îndreptat către Valea Jepilor (Jepii Mici) iar cealaltă echipă către Jepii Mari, variantă mai sigură pe înserat, parcurgând fiecare același Brâu al lui Răducu în direcții opuse.

Astfel, îndreptându-ne spre Valea Jepilor, vedem ieșirile din Comorile de Mijloc și Comorile Clăii. Trecem prin dreptul Peretelui cu Flori. Ieșirea din Seaca dintre Clăi. Clăile. Creasta cu Zâmbri.

Brâul lui Răducu
Valea Comorilor din Brâul lui Răducu
Brâul lui Răducu
Capră neagră 😋

Valea Jepilor (Jepii Mici)

Ajungem la intrarea în Valea Jepilor (Jepii Mici) în jurului orei 18:00.

Începem coborârea la frontală.

Coborând pe Jepii Mici

Pe coborâre întâlnim un grup cu o persoana accidentată. Continuăm coborârea și mai jos dăm de echipa Salvamont.

Echipa care a coborât pe Jepii Mari a ajuns la ora 18.00 la mașină iar noi la ora 19:00.

Echipament folosit

În afară de colțari, pe care i-am luat din prevedere pentru petece de gheață în zone umbrite, dar nu am avut ocazia să îi folosim, restul echipamentului a fost indispensabil: căști pentru siguranță, pioleți pentru înaintare, coardă și asigurări pentru depășire obstacole, frontale pentru retragerea pe întuneric din trasee.