Astăzi vrem să ne exprimăm recunoștința sinceră pentru tot ceea ce faceți pentru siguranța noastră în munți.

Prin curaj și abilități remarcabile, ați devenit un model de urmat și un sprijin de neînlocuit pentru comunitatea noastră montană.

Suntem profund recunoscători pentru devotamentul vostru și sacrificiile pe care le faceți. Fie că este vorba de căutări și salvări dificile sau de educația și pregătirea constantă pe care o oferiți, voi sunteți adevărați eroi ai munților noștri.

Sunteți un exemplu de altruism și dedicare pentru comunitatea noastră ceea ce nu poate decât să ne inspire și să ne dea încredere că încet dar sigur vom evolua împreună.

În urmă cu câteva zile am organizat o mică întâlnire între membri ai Clubului Alpin Român și membri ai Salvamont Prahova. A fost o atmosferă foarte destinsă, cu discuții bilaterale și foarte interactive, ca între prieteni ce împărtășesc viziuni și pasiuni comune.

Pe scurt am discutat despre primul ajutor, pașii protocolului Basic Life Support, traumatismele cel mai des întâlnite pe munte și cum putem să le identificăm, cum putem eficientiza un eventual apel de urgență folosind aplicația Apel 112 (deoarece transmite direct și coordonatele GPS) precum și folosirea anumitor cuvinte cheie: de ex. MUNTE, PRAHOVA, BUȘTENI pentru a fi direcționați cât mai rapid de către operator.

A urmat și o parte aplicată cu scop demonstrativ: prezentarea amarajelor de forță folosite în salvările montane, similaritățile și diferențele față de echipamentul uzual folosit în cățărare și alpinism, precum și un exercițiu de coborâre și elevare a unei victime în targă pentru a vedea și a simți exact ce implică o procedură complexă, care uneori poate părea simplă din exterior.

Concluzia este ușor de tras și în același timp foarte importantă: conștientizarea faptului că lucrurile sunt un pic altfel, imaginea de ansamblu, mecanismele angrenate și implicațiile capătă un alt sens atunci când le experimentezi din interior, chiar și într-o doză limitată, față de atunci când doar privești de pe margine.

Sperăm ca astfel de întâlniri să ducă la o colaborare mai strânsă pe viitor și vrem să vă asigurăm de tot sprijinul nostru în promovarea și creșterea siguranței în munți, fie că vorbim de acțiuni de voluntariat pentru remarcarea și amenajarea de trasee sau campanii de ecologizare, fie prin acte de promovare a educației montane în rândul comunității.

Suntem recunoscători să avem o echipă Salvamont ca voi, mereu pregătită să salveze vieți și să ne protejeze.

Mulțumim, Salvamont Prahova, pentru tot ceea ce faceți!