În a treia săptămână a lunii ianuarie 2025, CAR București a organizat un atelier de “Nivologie, căutare și salvare din avalanșă”, potrivit la început de an și la un moment când zăpada dădea semne că va începe sa se acumuleze în Carpați.
Instructori la acest atelier au fost Danut Nicolae, Andrei Dumitrache si Andrei Gurgu.
Atelierul a avut o parte teoretică, care a fost organizată la sediul clubului în ziua de 15 ianuarie. Cu o participare peste așteptări, a fost transmisa si live, pe Google Meet către toți membrii clubului care și-au exprimat interesul.
În cadrul sesiunii teoretice, Danut a vorbit despre:
1. Prezentarea echipamentului specific\
2. Avalanșe – definiție, tipuri, factori
3. Zăpada
4. Terenul
5. Condițiile meteo
6. Grupul
7. Buletinul nivometeorologic
8. Planificarea turei și managementul riscului
9. Protocolul de căutare-salvare

Sesiunea practica s-a desfășurat în munții Bucegi, zona Padina, în zilele de vineri 17 ianuarie pana duminica 19 ianuarie și a avut un program extrem de plin, la care a participat si George Motica de la Maramont, cu echipamente specifice de la producătorul Pieps.
Vineri, am folosit timpul atât pentru socializare, dar și pentru o scurta sesiune de recapitulare a conceptelor și informațiilor discutate la sesiunea teoretică.
Sâmbătă, participanții s-au împărțit în 3 grupuri și au participat la 3 ateliere practice diferite:
i. Studiul zăpezii – elemente de nivologie
ii. Căutare cu dispozitivul de tip „transceiver/DVA” în poligon
iii. Salvarea persoanei îngropate (excavare, prim ajutor de baza)
Duminică, participanții au fost împărțiți în 2 grupuri distincte și au efectuat o tură tematică care a avut în vedere identificarea elementelor de risc și administrarea acestora în teren și respectiv au avut parte de o simulare realista a unei avalanșe cu 2 victime.
Câteva cuvinte scrise de una dintre cursante, Anastasia:
„Courage is not the absence of fear, but acting in spite of it”
Deși este un aforism adesea folosit clișeic, riscând să pară banal, ascunde o nuanță importantă în spatele acelui „acting in spite of it”: poți acționa ignorând riscurile, poate nevrând să afli despre ele din capul locului. Să zici că ce o fi o fi și că ce nu știi nu te rănește. Sau poți acționa cunoscând, descoperind, învățând; fiind conștient de ce se poate întâmpla și știind cum să reacționezi. Iar atelierul CAR m-a ajutat să fac chiar asta - să înțeleg și să procesez ce înseamnă zăpada și comunitatea pe munte - sub îndrumarea unor oameni pasionați, care știu să transmită cunoștințele într-un mod constructiv.
Privesc acum munții iarna cu și mai mult drag și încredere.
